Yaprak Güzeli Çiçeği Özellikleri ve Bakımı

Yaprak güzeli çiçeği (Plectranthus scutellarioides ve Solenostemon scutellarioidesis), Lamiaceae familyasına ait çiçekli bitkilerin bir cinsidir. Afrika’dan Asya’ya ve Avustralya’ya kadar tropikal bölgelere özgüdürler, ancak dünyanın birçok başka yerinde de tanıtılmıştır. Yaprak güzeli çiçeği bitkisinin yaprakları tıbbi amaçlar için kullanılır ve 2000 yılı aşkın bir süredir Ayurveda tıbbında kullanılmaktadır.

Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı

Sıcak iklim bahçıvanları, uzun ömürlü olarak yaprak güzeli çiçeği yetiştirebilir; kalın odunsu gövdeleri olan küçük çalı benzeri bitkilere dönüşebilir. Isıyı tercih etmesine rağmen, hemen hemen her bahçede mutlu bir şekilde büyür ve tipik olarak yıllık bir yatak bitkisi olarak veya saksılarda kullanılır.

Ancak yaprak güzeli çiçeği bitkileri dona dayanıklı değildir, bu yüzden onları çok erken toprağa koymayın. Onları bahçeye yerleştirmeden önce sıcaklıkların 60 Fahrenheit derecenin üzerine çıkmasını bekleyin. Zengin, gevşek, iyi drene edilmiş toprakta gelişirler; bu nedenle, mükemmel toprağa sahip değilseniz, ekimden önce toprağı kompostla değiştirmek veya perlit eklemek önerilir.

Yaprak-Guzeli-Cicegi-Bakimi
Yaprak-Guzeli-Cicegi-Bakimi

Yaprak Güzeli Çiçeği Bitkisinin Faydaları

  • Astım:  Bazı araştırmalara göre, yaprak güzeli çiçeği bitkisinden elde edilen bir madde olan forskolin teneffüs edilmesi, nefes almayı artırmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalarda, ağızdan forskolin almanın astım krizlerini önlemeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir, ancak diğer araştırmalar hiçbir fayda sağlamamıştır.
  • Kuru Gözler:  Ön çalışmalara göre, 30 gün boyunca yaprak güzeli çiçeği da dahil olmak üzere belirli bir kombinasyon takviyesi almak, plasebo almaya kıyasla kuru göz semptomlarında orta derecede bir azalmaya neden olabilir.
  • Erektil disfonksiyon: Erektil Disfonksiyon, erkek cinsel fonksiyonunun bozulduğu bir durumdur. Erken çalışma, diğer ilaçlarla birlikte penisin tabanına yaprak güzeli çiçeği enjekte etmenin, erektil disfonksiyonu olan erkeklerde cinsel işlevi iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
  • Yüksek tansiyon: Yüksek tansiyon tıbbi bir durumdur. Araştırmacılara göre, erken araştırmalar, iki ay boyunca koleus kökü yumrularının yutulmasının, yüksek tansiyonu olan yaşlı yetişkinlerde kan basıncında ılımlı bir düşüşe neden olabileceğini düşündürmektedir.
  • Kalp Fonksiyonu: Bazı araştırmalara göre, yaprak güzeli çiçeği bitkisinde bulunan bir kimyasal olan forskolin’in kan dolaşımına enjekte edilmesi, konjestif kardiyomiyopati olarak bilinen kalp rahatsızlığı olan kişilerde kalp fonksiyonunu artırabilir.
  • Glokom: Araştırmacılara göre, erken araştırmalar, forskolin içeren belirli bir kombo takviyesi almanın, glokomu olan kişilerin gözlerindeki kan basıncı üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koymaktadır.
  • Obezite: Ön bulgulara göre belirli bir yaprak güzeli çiçeği takviyesi almak, kilo kaybına neden olmaz, ancak fazla kilolu ve obez erkeklerde vücut yağında küçük bir azalmaya neden olur. Öte yandan, diğer ön araştırmalar kilo kaybı veya yağ kaybı açısından hiçbir avantaj göstermedi.
Önerilen İçerik :   Salon Bitkileri İle Dekorasyon Fikirleri

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir