Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik boya, 1934 yıllarında Almanya’da su, akrilik reçine ve pigment parçacıklarının bir formülü olarak geliştirilmiştir. Suyla inceltilebilen, sulu ve yağlı boyalarının birleşik niteliklerine sahip bir boyanın keşfi, çığır açan bir keşfidir. Başlangıçta, bu radikal yeni boya ev boyası olarak satılmıştır, ancak 1950 yılların ortalarında sanatçılar, yağlı boyalara ve diğer sanatçıların ortamlarına olası bir alternatif olarak denemeye başlamıştır.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Akrilik Boya Malzemeler

Akrilik boya, yalnızca üç bileşenden oluştuğu için karmaşık bir boya değildir: pigment, akrilik bağlayıcı ve akrilik araç olarak bilinen şey. Her bileşeni parçalayalım ve daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

Akrilik Pigment

Boyaya rengini veren pigmenttir. Çözülmeden boya içinde asılı kalan küçük parçacıklar halinde öğütülen küçük granüllerden oluşur. Pigment, doğal veya sentetik, organik veya inorganik olabilir.

Akrilik Bağlayıcı

Akrilik boyada kullanılan bağlayıcı, akrilik polimer olarak bilinir. İki rolü vardır. Birincisi, boya kuruduğunda pigmenti yerinde tutmaktır. İkincisi, boyadaki su buharlaştıktan sonra koruyucu bir film oluşturmaktır.

Akrilik Araç

Akrilikler söz konusu olduğunda, bağlayıcıyı ve pigmenti taşıyan araç sudur. Su, bağlayıcı ile birleştiğinde bir polimer emülsiyonu oluşturur. Su buharlaştıktan sonra boya, renkli pigment parçacıkları içeren şeffaf bir polimer film halinde kurur.

Akrilik-Boya-Nedir
Akrilik-Boya-Nedir

Akrilik Boya Kullanımı

Akrilik boya kullanımlarını ve nasıl çalıştıklarını daha iyi anlamak için arkalarındaki bilimle başa çıkmamız gerekiyor. Akrilik boyalar su bazlı oldukları için su buharlaştıkça kururlar. Ama bundan daha fazlası var. Akrilik boya kurumadan ve sertleşmeden önce birkaç başka işlem daha yapılmalıdır.

Adım 1: Uygulama

Tüp veya kavanozdan çıkan akrilik boyanın her bir parçası, mükemmel bir pigment, akrilik polimer ve su dengesi içerir. Su, emülsiyonun akışkanlığını korur ve akrilik polimer parçacıklarının hemen sertleşmesini önler.

Önerilen İçerik :   Minimalist Dekorasyon Fikirleriyle Klasik ve Şık Yaşam Alanları

Adım 2: Buharlaşma

Boya, üzerinde çalıştığınız yüzeye uygulandıktan sonra kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Akrilik polimer partiküllerinde asılı kalan pigment hava ile temas ettiği için birleşerek kurumaya başlar.

Adım 3: Ayar

Başka bir kimyasal reaksiyon, pigment, şeffaf polimer parçacıklarından oluşan altıgen bir yapı içinde tutulduğunda meydana gelir. Boya, kalıcı ve canlı renkli, kararlı, suya dayanıklı bir film halinde kurur.

Akrilik Boyalar Neden Bu Kadar Popüler?

Sanatçıların akrilik boya kullanmaya başlamasından bu yana 70 yıl kadar sonra popülariteleri katlanarak artmıştır. Şuana kadar, akrilik boyanın ne için kullanıldığını soruyor olabilirsiniz. Aşağıda ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz pek çok kullanımları vardır. Akrilik boyanın bu ve ek faydalarını kendiniz deneyimlemiş olabilirsiniz.

  • Akrilik boyaların bu kadar popüler olmasının temel sebepleri çok çabuk kurumasıdır. İnce uygulamalar on dakika içerisinde kurumaktadır. Daha kalın uygulamalar biraz daha uzun sürer ancak bir saat içerisinde kuruması gerekmektedir.
  • Basit boyalardır ve kullanımı kolaydır. Akrilik boya bileşenleri basitçe bağlayıcı, pigment ve araç olarak bilinen şeydir.
  • Akrilik boya, içerdiği kimyasallar ile elastik ve esnek hale gelir. Bu, boyanın sıcaklık yükseldikçe ve düştükçe genleşeceği ve büzüleceği ve bunu dökülmeden ya da çatlamadan yapacağı anlamına gelmektedir. Boya tamamen kuruduğu zaman esnek kalacaktır.
  • Akrilik boya kuruduğunda kalıcıdır. Aynı zamanda ışığa dayanıklıdır. Bu, özellikle sanatçı dereceli akriliklerle çalışıyorsanız, renklerin gerçek kaldığı ve zamanla solmadığı anlamına gelir.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir