Herhangi bir mutfağa halı eklemek, evinizin kalbine sıcaklık ve karakter katmanın harika bir yoludur. Birçok kişi, dökülme ve pislik korkusuyla mutfakta kilim kullanmaktan kaçınır, ancak aşağıdaki kılavuzumuzla, stil için maddeden ödün vermeden mutfak dekorunuzu tamamlayacak doğru halıyı bulabilirsiniz.
Kaygan zeminleri en aza indirmenin yanı sıra, mutfak halıları uzun süre ayakta durmanın neden olduğu yorgunluğu azaltmaktan ekstra bir renk patlaması sağlamaya ve sessiz bir mutfak zemini sağlamaya kadar pek çok işleve sahiptir. Mutfak halıları için alışveriş yaparken dört ana kriteri göz önünde bulundurun: Boyut, şekil, renk ve malzemeler.
Bu Yazıda Okuyacaklarınız
Kiliminizin Boyutu
İlk önce mutfak zemininize iyice bakın ve bu alanın ne kadarını kaplamak istediğinizi düşünün. Zemini seviyorsanız ve lavabo ya da hazırlık alanında biraz daha fazla alana ihtiyacınız varsa, geniş kenarlar bırakacak küçük bir halı ya da profesyonel mutfaklarda kullanılan paspaslara benzer yorgunluk önleyici bir tasarım düşünün.
Dar bir mutfağınız varsa veya adanız ile lavabonuz arasına bir halı ekliyorsanız, dolaplarınızı üst üste binmeden alanı doldurmak için bir ufak yolluk veya dar bir dikdörtgen halı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bonus olarak, küçük bir mutfakta uzun, dar bir halı kullanmak odanın daha büyük görünmesini sağlayabilir.
Büyük bir mutfağa maksimum sıcaklık katmak ve odanın geri kalanını tamamlamak için tek renkli veya eğlenceli bir desende daha büyük bir mutfak halısı seçin. Bir ipucu: Daha büyük halılar için alışveriş yaparken, halının kenarından duvara ve dolaplara 15-20 cm arasında bir mesafe bıraktığınızdan emin olun.
Doğru Şekil
Yuvarlak, kare, yarım ay veya dikdörtgen kilim seçenekleri neredeyse sonsuzdur. Mutfak için seçtiğiniz alan halısının şekli, yaratacağınız nihai görünümü etkiler. Kare ve dikdörtgen kilimler popüler seçeneklerdir. Bu çok yönlü şekiller, genellikle neredeyse her alana düzgün bir şekilde sığar. Yarım ay veya hilal şeklindeki halılar, daha fazla rahat alan için genellikle bir mutfak lavabosunun önünde kullanılır. Yuvarlak kilimler, keskin çizgileri yumuşatır ve odanın ortasında iyi çalışır. Bunları ayrıca yemek yenebilecek bir mutfağın veya kahvaltı köşesinin alanını daha iyi tanımlamak için masanın altında da kullanabilirsiniz.
Maksimum Etki İçin Daha Fazla Renk Kullanın
İster eğlenceli bir dokunuş, ister cesur bir renk veya zamansız bir zarafet eklemek isteyin, seçtiğiniz mutfak halısının rengi ve deseni son görünümünüz için tonu belirler. Odayı aşırı güçlendirmeden konfor ekleyen uyumlu, geleneksel bir estetik için nötr tonları tercih edin. Diğer dekoratif aksesuarlarda kullanılan bir rengi seçerek mevcut renk düzenini tamamlayın.
Renkleri karıştırırken, 60-30-10 kuralını hatırlayın: Dekorunuzun yüzde 60’ını odanın baskın renginde tutun (bu genellikle duvarlarınızın veya dolaplarınızın rengidir). Sonraki yüzde 30, ana vurgu rengidir ve kalan yüzde 10, dekoratif aksesuarlarla odaya kolayca dahil edebileceğiniz ekstra vurgu rengidir. Bu kurala uyarak, mutfağın mevcut renk paletiyle güzel bir uyum sağlamak için ikincil renginizi alan bir kilim seçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: L Şeklinde Mutfak Adasının Yükselişi
Kumaş Cinsi
Yeni halınızı mükemmel durumda tutmaktan endişeleniyorsanız, kilimlere, özellikle de dış mekan halılarına, mutfaktaki yaya trafiğine dayanabilecek düz dokuma bir tarzda seçimler yapabilirsiniz. İster doğal lifleri ister sentetik karışımları tercih edin, az tüylü halılar mükemmel dayanıklılık ve kolay temizleme avantajı sunar. İhtiyacınız olan tek şey biraz sabun, su ve herhangi bir dökülme ve lekeyi çıkarmak için sert bir fırça. Kaymayı önlemek için yeni mutfak halınızın altına kaymayan bir halı pedi yerleştirebilirsiniz.
Bu Yazıya Tepkin Ne Oldu ?